Vlaanderen CO2 neutraal!

Duurzame overheidsdoelstellingen

Om de klimaat- en energie-uitdagingen aan te gaan, hebben de overheden een aantal duurzame doelstellingen opgesteld met als objectief de evolutie naar een klimaatneutrale maatschappij. In deze post beschrijven we de Klimaatstrategie 2050 op verschillende niveaus.

België richting klimaatneutrale maatschappij in 2050

Door de wereldwijde temperatuurstijging, hebben 195 partijen zich ertoe verbonden zich blijvend in te spannen om deze temperatuurstijging tot 1,5°C te beperken. Dit werd besloten in het kader van de Overeenkomst van Parijs. Om deze doelstelling te bereiken, moet de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd zo spoedig mogelijk afnemen. De Europese Unie heeft zich in 2020 de doelstelling opgelegd om tegen 2050 een netto-nuluitstoot en dus een klimaatneutraliteit te bereiken.

Ook België rondde haar langetermijnstrategie in 2020 af. Op federaal niveau streefde de federale staat reeds in 2013 naar duurzame ontwikkeling in zijn langetermijnvisie. Dit bevat onder andere een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen op het Belgische grondgebied met ten minste 80-95% tegen 2050 ten opzichte van 1990.

Om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verlagen, zijn er een aantal zaken die moeten gebeuren. Zowel verschillende technologische keuzes als gedragsveranderingen zijn een mogelijkheid (of een must), waarbij er ook met meerdere contexten rekening moet worden gehouden.

Vlaanderen CO2-neutraal tegen 2050

De klimaatstrategie van Vlaanderen luidt: Minder CO2-uitstoot, meer CO2-captatie en beter CO2-hergebruik. Om deze doelstellingen te bereiken, lanceert de Vlaamse overheid een “Moonshot”-innovatieprogramma van niet minder dan 400 miljoen euro.

Door dit innovatieprogramma kunnen universiteiten en onderzoekscentra de komende twintig jaar doorbraaktechnologieën ontwikkelen. Hierbij zal de focus vooral liggen op biogebaseerde chemie, koolstofcirculariteit in materialen, de transformatie van productieprocessen en energie-innovatie.

Hiertoe behoren onder andere de zoektocht naar alternatieve grondstoffen, de captatie en opslag van CO2, een betere recyclage van kunststoffen in een circulaire economie, de elektrificatie van productieprocessen, de omzetting van het broeikasgas in een waardevolle grondstof en de ontwikkeling van koolstofvrije elektriciteit en waterstof.

Om te evolueren naar een klimaatvriendelijk Vlaanderen waarbij er een absoluut minimum aan broeikasgassen wordt uitgestoten, staat innovatie centraal als oplossing. “Koolstof is een waardevol product, maar we moeten er dringend op een andere manier mee omgaan in onze samenleving en industrie,” aldus Vlaams minister Philippe Muyters.

Uw woning 2050-proof

Op vlak van wonen en duurzame renovatie moet er eerst en vooral gedacht worden aan energiebesparing en het zelf opwekken van energie. Om een woning 2050-proof te maken, moet alle nodige energie volledig hernieuwbaar opgewekt worden. Zonnepanelen bieden een uitstekende oplossing. Daarnaast is het laten plaatsen van zonnepanelen een slimme en duurzame investering. Met het bedrag dat u bespaart op uw energiefactuur, heeft u de zonnepanelen op zo’n 8 à 10 jaar al terugverdiend.

Ook moet uw woning helemaal geïsoleerd worden. Wist u dat 30% van de warmte verloren gaat via het dak? Voor een warme en energiezuinige woning, is goede dakisolatie absoluut onontbeerlijk.

Ten slotte mogen ook geen schadelijke materialen zoals asbest in de woning aanwezig zijn. Het is verplicht asbest te verwijderen wanneer een woning gebouwd vóór 2001 gerenoveerd of gesloopt wordt. Om dit op een correcte en veilige manier te doen, wordt er aangeraden enkel met ervaren vakmensen te werken.

Van professionele asbestverwijdering tot het zo energiezuinig mogelijk maken van uw woning, bij Energylux bent u aan het juiste adres. Door de schil van uw woning aan te pakken, bieden we u energiezuinige en ecologische totaaloplossingen.

Contacteer ons voor dakwerken, dakisolaties, gevelisolatie, zonnepanelen en thuisbatterijen. Bij Energylux is uw duurzaam renovatieproject in ervaren en betrouwbare handen.

Asbestattest voor elke woning!

Indien u een woning verkoopt die gebouwd is vóór 2001, is een asbestattest verplicht. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is.

EPC-Certficaat verplicht!

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dit is een officieel certificaat waarin wordt weergegeven hoe energiezuinig uw woning is.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x