EPC-Certficaat verplicht!

Wat is EPC en waarom is het belangrijk?

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dit is een officieel certificaat waarin wordt weergegeven hoe energiezuinig uw woning is. De EPC- of energiescore op het certificaat geeft aan hoeveel uw energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Op de energieprestatiecertificaten opgemaakt na 1 januari 2019 staat een EPC-score van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Hoe lager de EPC-score, hoe beter de energetische waarde van de woning en hoe minder energie er dus nodig is om de woning te verwarmen. Door het toepassen van energiebesparende maatregelen kan u de EPC-score van uw woning verlagen. Indien uw woning op jaarbasis evenveel energie opwekt als verbruikt, noemt men dit een NOM-woning (Nul-op-de-Meter-woning) of CO2-neutrale woning.

Bij verkoop of verhuur van een woning in België is het sinds 1 januari 2009 verplicht een energieprestatiecertificaat voor te leggen. Omdat het EPC weergeeft hoe energiezuinig de woning is, is dit voor de koper een belangrijk document. Indien de woning een hogere EPC-waarde heeft, doet deze slechtere score de verkoopwaarde van het pand dalen. Ook huurders hebben belang bij het EPC, het geeft hen namelijk inzicht op de isolatiewaarde en energiekosten van de woning. Een lagere EPC-score betekent een lagere energiefactuur voor de huurder.

EPC-analyse

Om een EPC op te stellen, moet de woning worden geanalyseerd. Eerst en vooral worden de oppervlakte en het volume van de woning opgemeten. Daarna wordt bekeken hoe dit volume verwarmd kan worden en met behulp van welke toestellen. Hiertoe behoort ook de aanmaak van warm water. Daarnaast wordt ook de koeling van de woning geanalyseerd.

Verder wordt er onderzocht in welke mate de woning geïsoleerd is. Goede isolatie heeft een grote positieve impact op de EPC-score van uw woning. Voor een energiezuinig huis zijn goede dak- en gevelisolatie dus noodzakelijk.

Daarnaast hebben zonnepanelen en andere zelfopwekkende energievoorzieningen een positieve invloed op de EPC-score.

Geldigheid

Een EPC is standard 10 jaar geldig, tenzij de gebouweenheid van bestemming verandert, of indien een nieuw EPC werd ingediend. Heeft u uw woning energiezuiniger gemaakt sinds de opmaak van uw EPC? In dat geval kan u een nieuw EPC laten opstellen voor een bestaande woning, ook al is het EPC nog geldig. Indien u uw woning heeft uitgebreid sinds de opmaak van uw EPC, is dit EPC mogelijks niet langer geldig.

Renovatieverplichting 2023

Sinds 1 januari 2023 is renovatie verplicht bij aankoop van een energieverslindende woning. Slechte EPC-scores van E of F moeten worden teruggebracht naar een betere score van tenminste D.

EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie wordt toegekend voor de grondige energetische renovatie van een woning of wooneenheid. Deze renovatiewerken moeten binnen 5 jaar na aanvraag van de premie uitgevoerd worden.

Net zoals bij andere premies, zijn er aan de EPC-labelpremie enkele voorwaarden verbonden. Enkel voor woningen of wooneenheden met een ondermaatse energieprestatie die kan worden aangetoond met een energieprestatiecertificaat dat niet ouder is dan 2019, komt u in aanmerking voor deze premie.

Om recht te hebben op de EPC-labelpremie moet uw woning met een EPC-label D, E of F door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label B of C behalen. Het nieuw behaalde EPC-label moet kunnen worden aangetoond en mag maximaal 12 maanden oud zijn op het moment van de premieaanvraag. Sloop of herbouw van gebouwen of woningen komt niet in aanmerking voor de EPC-labelpremie.

Het bedrag van de premie hangt af van het behaalde EPC-label na de renovatie van uw woning. Hoe beter de EPC-score na de renovatie, hoe hoger het uiteindelijke bedrag van de premie.

Niet zeker of u een EPC nodig heeft? Ga het na op de online EPC-Wegwijzer. (link: https://apps.energiesparen.be/EPC-wegwijzer)

EPC-score verbeteren?

Bij een hoge EPC-score zijn energiebesparende renovatiewerken nodig. Daartoe behoren dakwerken, dakisolatie, gevelisolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Bij Energylux helpen we u graag met uw duurzame renovatieprojecten en zorgen we samen voor een energiezuinigere woning met een betere EPC-score.

Asbestattest voor elke woning!

Indien u een woning verkoopt die gebouwd is vóór 2001, is een asbestattest verplicht. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is.

Vlaanderen CO2 neutraal!

Om de klimaat- en energie-uitdagingen aan te gaan, hebben de overheden een aantal duurzame doelstellingen opgesteld met als objectief de evolutie naar een klimaatneutrale maatschappij. In deze post beschrijven we de Klimaatstrategie 2050 op verschillende niveaus.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x