Asbestattest voor elke woning!
Wat is het asbestattest en wie heeft het nodig?
Indien u een woning verkoopt die gebouwd is vóór 2001, is een asbestattest verplicht. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is. In het attest wordt beschreven welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten en wat de staat is van het asbest. Daarnaast geeft het attest ook advies over hoe het asbest veilig beheerd of verwijderd kan worden.
Sinds 23 november 2022 heeft u een geldig asbestattest nodig als u eigenaar bent van een gebouw of een deel van een gebouw dat gebouwd is vóór 2001,
waarvan de oppervlakte 20 m² of meer is, het gebouw(deel) toegankelijk is,
en u het gebouw(deel) verkoopt of schenkt. Erfenissen vallen niet onder deze schenking.
Of u al dan niet een asbestattest nodig heeft, wordt bepaald door het moment van de overdrachtsovereenkomst. Indien een compromis ondertekend werd vóór 23 november 2022, is een asbestattest niet verplicht. Opgelet: vanaf 2032 is een asbestattest verplicht voor elk gebouw waarvan u eigenaar bent en dat gebouwd is vóór 2001, ook als u geen verkoopsplannen heeft. Bij verhuur van het gebouw bent u verplicht om uw huurder(s) een kopie van het asbestattest te bezorgen.
Hoe kan u een asbestattest bekomen?
U kan een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI) aanstellen om het asbestattest te verkrijgen. Op de website van OVAM kan u een lijst vinden met bedrijven die een asbestinventarisatie mogen uitvoeren voor het asbestattest. Als eigenaar kan u er ook voor kiezen een volmacht te geven aan een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder om een asbestattest te laten opmaken.
Asbestinventarisatie
De deskundige komt ter plaatse voor een analyse en maakt een inventaris op. De inventarisatie voor een asbestattest is niet-destructief, dit betekent dat het enkel de materialen beschrijft die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie zullen er nooit wanden of vloeren beschadigd worden om ingesloten asbest op te sporen. Dit gebeurt wel bij het opmaken van een destructieve asbestinventaris.
Omdat er vaak enkel een laboanalyse met zekerheid kan bepalen of materiaal asbesthoudend is of niet, moet er voor de monstername toch een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden. Dus kan het zijn dat er ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig zijn.
Ontvangst van het attest
Nadat de asbestdeskundige de gegevens volledig heeft ingevoerd, ontvangt u het asbestattest van de OVAM. Ook via de Woningpas kan u het asbestattest dan raadplegen. De Woningpas is een soort digitaal paspoort voor uw woning, waaring u alle specificaties over uw woning kan terugvinden.
Geldigheid
Een asbestattest blijft standaard 10 jaar geldig. In het geval er een beperking was tijdens het opstellen van de inventaris, kan het zijn dat het attest minder lang geldig blijft. Bijvoorbeeld als de asbestdeskundige niet het volledige inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken.
Prijs
De prijs van de asbestinventarisatie kan de asbestdeskundige zelf bepalen. De inventarisatie wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van het inspectieprotocol. De prijs van de tussenkomst van de asbestdeskundige wordt onder andere bepaald door de omvang van het te inspecteren gebouw, de ouderdom en renovatiegraad, het aantal monstersnames en labo-analyses. Daarnaast vraagt de OVAM een retributie van 50 euro voor de aflevering van het asbestattest.
Professionele asbestverwijdering
Blijkt na de asbestinventaris dat uw dak asbesthoudende materialen bevat? Naarmate een asbesthoudend dak veroudert en verweert, kunnen schadelijke asbestvezels in de omgeving terecht komen, wat zeer belastend is voor het milieu en de gezondheid. Het is dus cruciaal dat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden.
Indien nodig moet het asbesthoudend materiaal worden verwijderd volgens de OVAM-voorschriften en worden vervangen door een duurzame dakbedekking. Voor veilige en professionele asbestverwijdering en nauwgezette dakrenovaties bent u bij Energylux aan het juiste adres.
Na het maken van een afspraak, komt één van onze adviseurs naar uw woning om een technische analyse uit te voeren. Op basis van uw specifieke wensen geeft onze duurzame renovatiespecialist advies op maat. Samen met u wordt er gezocht naar de beste oplossingen voor uw dakrenovatie en het verwijderen van asbesthoudende materialen.